Święcenie pokarmów
-
26 marca 2016, 20:21
- 26 marca 2016, 20:21
Sobotnie przedpołudnie to czas święcenia pokarmów, które zagoszczą na naszych stołach w wielkanocny poranek.
Składniki święconki
Zgodnie z tradycją:
Chleb - symbolizuje Ciało Chrystusa. Wkładamy go do koszyczka, by zapewnić sobie dobrobyt i pomyślność.
Chleb święci się na pamiątkę chleba, który zstąpił z nieba, tj. Jezusa, i na upamiętnienie cudownego nakarmienia przez Niego rzeszy słuchających Go ludzi..
Wędlina - symbol zdrowia i płodności dla rodziny
Sól - symbolizuje oczyszczenie i prawdę, włożona do koszyczka będzie miała moc odstraszającą zło
Jajko - symbol życia, włóżmy go do koszyczka, by pamiętać o wciąż odradzającym się życiu.
Ser - jest symbolem związku człowieka z przyrodą
Chrzan - symbolizuje siłę fizyczną, którą powinien nam zapewnić przez cały rok
Ciasto - symbol umiejętności i doskonałości
Baranek - najbardziej znamienny symbol świąt wielkanocnych, uosabia przezwyciężenie zła
Zgodnie z fantazją:
Często do święconki dodawane są także słodycze i owoce.
Wiklinowy koszyczek wielkanocny zazwyczaj przyozdobiony jest gałązkami oraz koronkowymi serwetkami. Można opleść jego uchwyt białą koronką lub kolorową wstążką i przepleść ją zielonymi gałązkami lub wiosennymi kwiatami.