Święcenie pokarmów
  • 26 marca 2016, 20:21

Sobotnie przedpołudnie to czas święcenia pokarmów, które zagoszczą na naszych stołach w wielkanocny poranek.

 

Składniki święconki

Zgodnie z tradycją:

Chleb - symbolizuje Ciało Chrystusa. Wkładamy go do koszyczka, by zapewnić sobie dobrobyt i pomyślność.

Chleb święci się na pamiątkę chleba, który zstąpił z nieba, tj. Jezusa, i na upamiętnienie cudownego nakarmienia przez Niego rzeszy słuchających Go ludzi..

Wędlina - symbol zdrowia i płodności dla rodziny

Sól - symbolizuje oczyszczenie i prawdę, włożona do koszyczka będzie miała moc odstraszającą zło

Jajko -  symbol życia, włóżmy go do koszyczka, by pamiętać o wciąż odradzającym się życiu.
 
Ser  - jest symbolem związku człowieka z przyrodą
 
Chrzan - symbolizuje siłę fizyczną, którą powinien nam zapewnić przez cały rok

Ciasto - symbol umiejętności i doskonałości

Baranek - najbardziej znamienny symbol świąt wielkanocnych, uosabia przezwyciężenie zła

Zgodnie z fantazją:

Często do święconki dodawane są także słodycze i owoce.

Wiklinowy koszyczek wielkanocny zazwyczaj przyozdobiony jest gałązkami oraz koronkowymi serwetkami. Można opleść jego uchwyt białą koronką lub kolorową wstążką i przepleść ją zielonymi gałązkami lub wiosennymi kwiatami.